Användbara råvaror vid vinbryggning

Flera har upptäckt hur fantastiskt det är att kombinera olika fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad ska spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för senare hantering. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är dessutom utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är utmärkt att brygga vin på.

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.

Be the first to comment

Leave a Reply