Att brygga eget vin

Att brygga eget vin är en trevlig sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och även genom varierande jästekniker och övriga faktorer.

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som får gastronomisk fröjd över att få nyttja vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att åstadkomma ett arbetsschema.

Därutöver medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noga. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer erfaren kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.

Be the first to comment

Leave a Reply