Brygg ditt eget vin hemma

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock angeläget att noga planlägga sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på allehanda bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så måste de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förställa den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en markant mängd av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noggrann med att inte få med något annat än enbart vätska ned i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var grundlig med att skölja ur hinkar och kärl noggrant efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.

Be the first to comment

Leave a Reply