Kul och trevligt att brygga vin hemma

Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt trevligt. Hans engagemang för vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat annorlunda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfång ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag otaliga hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns följaktligen potential att ge vinet en tydlig riktning redan från inledningen. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte bara är förträffligt därför att det är billigt utan för att det är roligt att forma sin helt egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men även tjäna som underlag till diverse vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför till exempel inte använda några flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Eventuellt ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar även upp förslag från andra vinbryggara som han anser vara värda att förmedla.

Den här boken är särskilt angelägen på så vis att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en liknande noga och utförlig skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan skänker också tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.

Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är fullständigt avhängig bryggprocessen. Men en viktig tumregel för allt vin är att enbart välja högklassiga råvaror.

Be the first to comment

Leave a Reply