Mousserande vin på hemmagjort vis

Den som väljer att tillverka eget mousserande vin genom klassisk “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en oerhört krånglig procedur.

Men det finns en alternativ procedur som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi startar bör jag att det förekommer ett snabbare sätt som också ger ett smakfullare vin. Köp en vinsats från hembryggning.se vinbryggare från hembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.

Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas någorlunda billigt online.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej mer.

Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flertalet faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara aningen grumligt, ifall inte tillägga en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att åstadkomma denna sirap, värm en blandning av en andel vatten och två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men noga, i vinet.

5)

Kommande moment är buteljering med hävert, överför vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara färdigt nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det är kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt sätt.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta troligen vara ett bra förslag:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som behövs som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på nätet.

Be the first to comment

Leave a Reply