Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp flera goda råd för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noga beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det så klart vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. Särskilt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av ett par rör, en slang med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därefter ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.

Det är betydelsefullt att jämt göra rent häverten efter bruk. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan bringa risk att smitta vinet med bakterier.

Då och då händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader hett vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha förbindelse med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren får utrymme. En lagom volym på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Varierande frukter samt bär innehåller varierande mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.

Be the first to comment

Leave a Reply