Överraska gästerna med lite absint till middagsbjudningen

Absint är en hejdlöst känd dryck och har också förbjudits I vissa länder. I Sverige har man ständigt kunna dricka absint som är en förfriskning baserad på anis, fänkål samt malört. Men drycken har varit ganska omtyckt under tidernas gång och det är inte allihopa som gillar den ganska beska smaken.

absint

Ett annat namn på absint är den gröna fen och under detta namnet så finns det en hel del berättelser om dryckens potens. Man menade faktiskt att den kunde vara besatt på något vis då det verkade som att de som drack absinten blev galna. Ett exempel på detta är konstnären Van Gogh som ska ha skurit av sig sitt öra efter att ha druckit från den gröna fen.

Men nu finns det självklart de som anser att konstnärer som Van Gogh troligtvis blev lite tokiga av att blanda sina egna färger med farliga ämnen och att man knappast kan skylla på absinten för detta. Du kan alltså skaffa malört, tujon och frambringa egen grön sprit utan oro för att du skulle bli galen av detta.

Göra egna drinkar med absint med korrekt verktyg

Tänk på att du behöver rätt redskap för att producera din egen absint. Man kan använda sig av absintessenser (Prestige har en hel serie Absint med äkta tujon, dessa är jättebra, finns på hembryggning.se, http://allt-fraktfritt.se/absinthe-set-och-tillbehor.html, Tradera mfl.) som består av örterna som man är ute efter, och så gäller det att ha en ihålig absint sked därför att få sötman i drycken. Om det ej blir en aning sött så är det svårt att dricka absinten.

Den absinthe Sverige kan bjuda på är ofta hemmagjord och det betyder att det blir så bra som man gör det. Med rätt verktyg och god balans mellan ingredienserna så ska man kunna få till en dryck som kommer att lämna avtryck. Det blir helt enkelt svensk absinth i din egen tappning.

Man kan blanda i ytterligare örter men det här blir lite överkurs för den som är ny på att blanda egna drinkar. Håll dig till de ursprungliga ingredienserna då du tillreder för första gången. Tujon är den komponent som du icke vill missa då det är den som antas skänka effekten som man får av den här drycken. Tujonen kan minsann vara dödlig men inte i den dos som man använder i absinten.

Det är icke absinten som är farlig utan alkoholen i drycken

Något som man måste inse då det handlar om den här typen av drycker är att det rentav är alkoholen som är den farligaste ingrediensen. Ifall man blandar ihop absint och bjuder vänner på någon gång alltemellanåt så är det helt säkert att dricka men ifall man gör det till vana att intaga absinten till frukost, lunch och middagsmål så kan det bli problem.

Dagens absinter är också fria från färgämnen som kan vara farliga så man kan icke säga att den gröna fen är detsamma som den en gång var. Som all annan rusdryck så gäller det att vara aktsam när man dricker absint.