Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan experimentera i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som tycker om att vara ute på skogspromenad ska spana de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för senare hantering. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte alltid är säsong för frukt och bär kan man handla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att handla. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.

Be the first to comment

Leave a Reply