Så framställer du vin hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flera goda tips och råd på hur man lyckas framställa spännande viner hemma. Det är en betydelsefull och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. Somliga hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en stor utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Många nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar till att förgylla vinframställningen. I synnerhet har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flertal hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som avsikt att beskriva vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den aningen mer erfarne. Boken kan också tjäna som gott underlag åt diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är verkligen skojigt att utveckla sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.

Många ägnar sig åt kokkonst i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har många resonerat att det till och från är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer utrymme att hälla i mer vin i maten eftersom en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte tänka efter så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett gott tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att samlas och umgås, och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.

Därutöver ger Erlandsen råd om att utförligt planlägga vinprocessen. Det är viktigt att skriva upp allt som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer alltsammans följa i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara massor fel. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligen gick fel.

En annan mycket betydelsefull del i processen är att skriva upp alltsammans som tillsätts och när i processen det händer. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt för att lokalisera vad som eventuellt kan ha gått fel. En bryggjournal kan självklart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt briljant vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.

Be the first to comment

Leave a Reply