Så lyckas du med hemmabryggningen

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen gått framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flera vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt ingående bok som börjar med att upplysa att vin är en angenäm hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att finna massor vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man ganska hastigt att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska självfallet vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges även tips på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga.

En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel inhandla aktivt kol från företaget, vilket är betydelsefullt för att förädla vattnet från diverse föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är nog rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.

Be the first to comment

Leave a Reply