Utrustning för hemmabryggning med bra kvalitet

Nu för tiden är det någorlunda enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns självklart mängder av övriga hjälpmedel och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flera råd.

Kjeld betonar dessutom hur betydelsefullt det är med hygien. Allting som kommer i beröring med vin och frukt måste vara rent. All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är absolut ofarliga att nyttja.

För att få bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara noggrann med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar utmärkt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.

Be the first to comment

Leave a Reply