Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En betydelsefull ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

göra

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav en aning olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del anser att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt icke spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod också kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst undvika att mixa på känsla.