Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Att dricka läsk i blindo är kul. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

läskkoncentrat

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Vissa bryr sig inte. Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Du kan lika gärna köpa läskkoncentrat och använda för att göra egen läsk. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du väljer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Du kan också öka och minska kolsyran.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har varit i branschen i tre decennier. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda gjorde en kupp. De tog upp fajten med Aromhuset. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Du får en mycket intensiv smak. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Julmusten till trots.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Först är sockret reducerat med 80%. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Frukt innehåller också kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Kör sedan ett blindtest.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Än idag är vi med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Smaken lever vidare genom Aromhuset.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Champis heter Fruktis som koncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är en annan svensk dryck. Coca cola är världsledande inom Cola. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Så gör du blindtest av läsk

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på dem blindkavle. Servera sedan det som ska testas. Nämn namnet på dessa.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Nu häller du upp läsken. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta facit när alla svarat. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Du kan göra det till en tävling. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.