Skall vi nyttja glycerin till vin, cider, öl, rum, mjöd och gin eller ska vi göra såpbubblor i stället?

Inom hobbybryggning används glycerin som fyllighetsgivare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

glycerin (glycerol) kan användas i vin, mjöd och cider. Detta kan funka i öl, man får prova sig fram.

Vinjäst producerar glycerin (glycerol) under jäsningen men har man lite frukt eller vissa vinjäster så kan det bli för lite. Då känns vinet tunt och blaskigt.

Man kan sätta till glycerin när som helst i processen men utan tvivel är det bäst när vinet ska buteljeras eller drickas. 1-5 g glycerin per liter vin, absolut inte mer. Som regel räcker 1 gram mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Fixa gigantiska såpbubblor med hjälp av glycerin

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Ifall du tycker om att göra egna bubblor men tycker att det är tråkigt med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg alternativt lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två annorlunda delar.

Man kan alstra glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin handla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och skojig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa därefter det arbetsredskap som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett arbetsredskap som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Därpå så är det endast att föra verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. glycerin propylenglykol tips

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan även leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att nyttja hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Om man dessutom har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Detta bör du självklart undfly men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck och för hudvård.