Vintillverkning.se

Brygga vin hemma

Hem > Brygga vin hemma

Brygga vin hemma

I Sverige är det lagligt att brygga vin hemma för eget bruk, utan att först behöva bli godkänd av Skatteverket. Här kan du läsa om hur det går till och vad du ska tänka på.

Lyckas med vintillverkning hemma

Att lyckas med vintillverkning hemma behöver inte egentligen vara särskilt knepigt, så länge du är noga med hygien, använder rätt ingredienser och redskap, följer alla instruktioner noga, och har det tålamod som krävs. Få tips på hur du kan lyckas med vintillverkning hemma. Nedan finns ett recept på vitt vin. Längre ner på sidan kan du hitta olika startpaket för rött vin.

Tillbehör för att brygga vin hemma

När du ska brygga vin hemma finns det vissa redskap, tillbehör och ingredienser som behövs och som är bra att skaffa redan från början. Dessa inkluderar det följande:

  • Frukt eller bär
  • Vinjäst
  • Socker
  • Jäststopp
  • Jäshink
  • Jäsrör
  • Hävert
  • Sockermätare
  • Vinflaskor med korkar
  • Desinficieringsvätska

Vintillverkning hemma – steg för steg

Följ alla steg för vintillverkning hemma noga, och se till att sterilisera alla redskap och behållare innan de kommer i kontakt med vinet, för att undvika mögel (diskmedel och tvål räcker inte).

Steg 1:

Krossa bären eller frukten i jäshinken, och tillsätt vinjäst, som du noga blandar i. Du behöver i det här läget inte tillsätta socker – det redan befintliga fruktsockret räcker för att jäsningen ska påbörja. Låt jäshinken stå i rumstemperatur i några dagar.

Steg 2:

Sila bort skal och kärnor om du vill ha ett mildare vin, eller behåll det om du önskar ett mer fylligt och strävt vin. Tillsätt socker och rör om, och låt det sedan jäsa i rumstemperatur i ytterligare några dagar.

Steg 3:

Notera med hjälp av sockermätaren hur sockerhalten har gått ner och alkohol har börjat bildas. Häll över vätskan i annat kärl, avlägsna skal och kärnor, och rengör jäshinken. Häll sedan tillbaka vinet igen och låt det stå i ytterligare några dagar.

Steg 4:

Tillsätt jäststopp, som stoppar vinet från att jäsa ytterligare. Detta är viktigt för att processen inte ska fortsätta och få vätskan att övergå från vin till ättika. Använd en hävert för att föra över vinet till rena vinflaskor, och sätt kork på dem.

Steg 5:

Förvara vinet svalt och mörkt. För bästa upplevelse är det en bra idé att sedan placera en flaska i en vinkyl någon timme innan det ska drickas, så att det når rätt temperatur där det gör sig som bäst.

Vintillverkning med perfekt förvaring

Upptäck det ultimata sättet att lagra ditt hemgjorda vin! På Vinlagring.se hittar du ett brett utbud av vinkylar och vinkylskåp, anpassade för att bevara ditt vin i optimalt skick. Deras vinskåp är designade för att ge dina hemgjorda viner den perfekta temperaturen och förvaringsmiljön. Om du vill köpa en vinkyl som garanterar att dina viner åldras på bästa sätt, är Vinlagring.se ett utmärkt val för dig. Utforska deras sortiment idag och ta din vintillverkning hemma till nästa nivå!

Göra eget vin med startpaket

Att göra eget vin med startpaket är enkelt och ett smidigt val för dig som inte har provat på att göra eget vin förr, eller som vill prova på det mer avancerade röda vinet. Startpaket finns att köpa från flera olika återförsäljare. Detta underlättar processen, och säkerställer att du har allt det som du behöver.

Vinshoppen.se

Vinshoppen.se är en webbutik som har varit verksam sedan 1991, och som fokuserar på produkter till barer och till egenbryggning av vin och annat. De har nybörjarkit med det du behöver till att göra eget vin, samt ett bra sortiment av verktyg och ingredienser som fruktpressar, vinkorkar, vinjäst, med mera.

Bryggbolaget.se

BryggBolaget är inte bara en webbutik att få varor levererade från, utan går också att hämta upp varor från själv i Karlskrona efter avtalad tid. De har ett stort utbud av olika startpaket för olika typer av viner, och säljer även alla tänkbara verktyg och ingredienser för att brygga vin hemma.

Mixhuset

Mixhuset är en webbutik och fysisk butik i Hässleholm som säljer produkter inom många olika kategorier, däribland vintillverkning. De erbjuder satser för många olika typer av viner, och har även ett sortiment ingredienser som vinjäst och klarningssats. Verktyg som jäshink, hävert, flaskor och korkar går också att hitta där.

Humlegårdens Ekolager

Humlegårdens Ekolager är en webbutik med fokus på produkter för privata bryggare och mindre bryggerier. De erbjuder inte bara ett stort sortiment av vinsatser, ingredienser och tillbehör, utan också det mesta runt omkring, som litteratur och produkter för förvaring i vinkällare och servering av vinet. Utöver leverans erbjuder de även avhämtning i Sollentuna.