Vintillverkning.se

Sommelier

Hem > Sommelier

Bli sommelier – utbildning

För den som brinner för vin och dryck kan yrket som sommelier kännas lockande och roligt. Det krävs en sommelier-utbildning för att bli certifierad och utbildningen finns att genomgå på flera håll i landet.

Vad gör en sommelier?

En sommelier är en expert på dryck och skriver vinlistor till restauranger, köper in dryck samt rekommenderar drycker som fungerar tillsammans med olika måltider. I yrket kan det förekomma att sommelierer lär sina kollegor om drycker, och det är vanligt att sommelierer också har en position som hovmästare.

Vad krävs för att bli sommelier?

För att bli sommelier räcker det inte med att enbart ha egen kunskap som vinälskare, utan du ska ha genomgått en utbildning. Dessa erbjuds bland annat i form av studiemedelsberättigade utbildningar på högskolor och universitet, men går även att få hos vissa privata aktörer.

Sommelierutbildning på Restaurangakademien

Restaurangakademiens sommelierutbildning erbjuds i två delar/steg (WSET level 2 och WSET level 3) och undervisning hålls i Johanneshov i Stockholm. De är 13 respektive 15 veckor långa, och har en takt med en heldag i veckan. Bägge kurserna har kursstart två gånger om året, i augusti och januari. Vissa av Restaurangakademins utbildningar är berättigade till studiemedel från CSN, men sommelierutbildningarna ingår inte bland dessa.

Utbildningens längd: 13 + 15 veckor med en heldag i veckan.

Utbildningsort: Johanneshov i Stockholm.

Pris: 33 400 + 40 500 kronor, med rabatt när båda bokas samtidigt.

Sommelierutbildning på GastroMerit

GastroMerit är en skola i Kalmar som erbjuder en sommelierutbildning i samarbete med Martin & Servera och som äger rum över 17 heldagar. Utbildningstillfällena är förlagda till varannan vecka över 17 veckors tid, växlande mellan måndagar och tisdagar. Utbildningen leds av erfarna sommelier som har arbetat på restauranger och krogar runt om i världen, och är delvis på engelska. Den vänder sig till personer som redan är verksamma i ett yrke inom restaurang snarare än till fullständiga nybörjare, och har kursstart en gång om året kring slutet på januari.

Utbildningens längd: 34 veckor med en heldag varannan vecka.

Utbildningsort: Kalmar.

Pris: 36 000 kronor.

Sommelierutbildning på Vinkällan

Vinkällan är en skola i Göteborg, Stockholm och Malmö, som erbjuder en sommelierutbildning i två delar, varav bägge delarna hålls i Göteborg och Stockholm, men enbart den första i Malmö. Delarna äger rum över 16 respektive 26 veckor, och består av en heldag varannan vecka samt självstudier. Den vänder sig till såväl dig som jobbar i restaurang som dig som är helt ny.

Utbildningens längd: 16 + 26 veckor med en heldag varannan vecka.

Utbildningsort: Göteborg och Stockholm (steg 1 och 2), Malmö (enbart steg 1).

Pris: 25 500 + 37 500 kronor (båda delarna individuellt), eller 56 000 kronor (båda delarna som paket).