Vintillverkning.se

Vinlagring

Hem > Vinlagring

Vinlagring

Korrekt vinlagring är essentiellt för att vinet både ska utvecklas, mogna och smaka rätt. Lär dig om fyra viktiga faktorer vid vinlagring och ta reda på hur du bäst gör för att lagra vin hemma – antingen som du har tillverkat själv, eller som du har köpt.

4 viktiga faktorer vid vinlagring

Vinlagring är ett sätt att få sina viner att uppnå sin fulla potential. Utöver det faktum att vissa viner lämpar sig olika väl för lagring finns det fyra särskilt viktiga faktorer att ta med i beräkningen.

1. Ljus

I vin finns fenolföreningar som påverkas av direkt ljus – inte bara solljus utan även artificiell belysning som lampor. Av den anledningen brukar vin buteljeras i mörka flaskor som inte släpper genom lika mycket ljus, och det är även en bra idé att placera flaskorna i en korg för att undvika belysning även i en mörk vinkällare.

2. Luftfuktighet

Luftfuktigheten är något som är viktigt att tänka på, särskilt för dig vars vinflaskor har korkar av faktisk kork. Om lagringsutrymmet är för torrt kommer korkarna att torka ut och därmed låta luft ta sig in i flaskan och överoxidera vinet. Om luftfuktigheten istället är för hög kan detta skada flaskornas etiketter, vilket kan göra det svårt att se skillnad på dina olika viner.

3. Temperatur

Temperaturen vid lagringen kan påverka vinet, och är därför viktig att kontrollera. Blir det för varmt under för lång tid kan vinet överhettas och förstöras – men blir det å andra sidan för kallt kan vinet frysa. Detta innebär att det expanderar och tvingar loss korken, och därmed blir överoxiderat. Det bästa är att hålla vinet mellan 10-15 °C.

4. Vibration

Vibrationer kan påskynda åldrandet av ett vin – dock okontrollerat och med ett nästan alltid negativt resultat – eller sätta igång kemiska processer som förstör eller skadar vinet. För dig som vet om att utrymmet där du lagrar vin skakas av exempelvis trafik och tåg är detta alltså något att ta med i beräkningen och försöka motverka så långt som det går.

Lagra vin hemma

Att lagra vin hemma är inte bara kul för dig med vin som intresse, utan innebär också att när som helst ha tillgång till moget vin. Det finns flera olika lösningar till detta som alla har olika för- och nackdelar.

Vinlagringsskåp

Ett vinlagringsskåp är speciellt utformat för att under en längre tid förvara flaskor med vin så tryggt och säkert som möjligt.

Fördelar:

 • Låter dig ställa in rätt luftfuktighet och temperatur för att vinet ska hålla så bra som möjligt även under längre lagring.
 • Har ofta absorptionsteknik och hyllor av trä för att förhindra att vibrationer når flaskorna och skadar vinerna.
 • Skyddar flaskorna från ljus med sina solida dörrar.

Nackdelar:

 • Utformade för bästa möjliga förvaring, inte för att göra sig väl bland köksinredningen, och låter dig med sina ljusblockerande, solida dörrar inte se vinerna utifrån.
 • Kostar mer än vinkylar.
 • Är stora och tar upp mycket utrymme.

Vinlagring.se har vinlagringsskåp för alla hem och behov. Välj själv om du vill förvara det i köket, källaren eller kanske i vardagsrummet för att kunna fronta dina viner snyggt för dina gäster och för att du själv ska kunna njuta av att se vinerna genom ditt vinlagringsskåp.

Vinkyl

En vinkyl är utformad för att kyla ner viner till perfekt temperatur för servering, men lämpar sig också väl för lagring.

Fördelar:

 • Utformade för att vara lätt att komma åt inför måltider, med mål att också passa väl in i köksinredningen.
 • Kyler ner vinet till den optimala temperaturen som det gör sig bäst i.
 • Har ofta UV-skydd för att både kunna visa upp flaskorna och skydda dem från ljus.

Nackdelar:

 • Bör i och med brist på luftfuktighetsreglage inte hysa vin i längre än något år.
 • Skyddar inte vin väl från vibrationer.
 • Vissa modellers kompressorer ger ifrån sig ett brummande ljud.

Dessa finns i flera olika modeller och storlekar. Läs om olika tillverkare och hitta återförsäljare av vinkylar anpassade för din vinsamling. Tänk på att en dedikerad vinkyl kan vara det som får intresset att ta fart – fundera på om du ska välja en större modell direkt.

Lagra vin i jordkällare

Att lagra vin i jordkällare är en bra lösning för dig som har möjligheten. Var beredd på att det däremot kan innebära behovet av ett byggprojekt.

Fördelar:

 • Ger vid bra omständigheter stabila och bra förutsättningar för dina viner året och dygnet om.
 • Ett effektivt lagringsutrymme som inte tar upp plats i köket.

Nackdelar:

 • Kan innebära stora kostnader om du inte redan har ett utrymme som kan användas som vinkällare eller lätt byggas om till en – pengar som kunde ha lagts på vin.
 • Kan ha fel temperatur eller luftfuktighet, som måste regleras med utrustning.
 • Fungerar inte vid alla byggnadstyper och lägen.

Att lagra vin i en jordkällare kräver goda förutsättningar och det bästa är att ta hjälp av någon som är expert på just vinlagring. Skapa en vinkällare med Vinlagring.se och få hjälp med både planering, interiör och uppförande. Resultatet blir en vinkällare som är skräddarsydd efter ditt hem!

Lagra vin i garderoben

Att lagra vin i garderoben är inte det mest rekommenderade, men kan gå om du inte har några andra möjligheter.

Fördelar:

 • Fungerar för dig som inte har plats eller pengar till ett dedikerat lagringsutrymme eller en vinkyl eller ett vinlagringsskåp, och finns redo att börja användas i de flesta hem.
 • Håller för det mesta mörkt åt vinet.

Nackdelar:

 • Är inte garanterat att hålla en stabil temperatur eller luftfuktighet, vilket kan skada vinerna.
 • Kan, om du ej är försiktig eller om olyckan inträffar, innebära risk för att kläder får vinfläckar som kan vara svåra att få bort.

Hur länge kan man lagra vin?

Funderar du på hur länge man kan lagra vin? Det beror på vilken typ av vin och vilket ursprung det har – vissa kan förvaras i fem till tio år, medan andra kan lagras i decennier. Du kan här se exempel på vanliga viner:

Land

Distrikt

Vin

Lagringstid

Argentina

Mendoza

Rött vin

5-10 år

Australien

Eden & Clare Valley

Vitt vin

5-10 år

Frankrike

Bordeaux

Rött vin

10-20 år

Frankrike

Bordeaux

Vitt vin

5-10 år

Frankrike

Charmpagne

Mousserande

2-20 år

Frankrike

Rhônedalen

Rött vin

10-15 år

Frankrike

Rhônedalen

Vitt vin

5-10 år

Italien

Barolo

Rött vin

10-20 år

Italien

Barbaresco

Rött vin

10-15 år

Italien

Brunello di Montalcino,
Chianti Classico

Rött vin

5-15 år

Italien

Amarone

Rött vin

5-10 år

Portugal

Douro

Portvin

20 år och längre

Portugal

Madeira

Madeira

20 år och längre

Spanien

Priorat

Rött vin

5-10 år

Spanien

Rioja

Rött vin

10-20 år

Spanien

Ribera del Duero

Rött vin

5-10 år

Tyskland

Rheingau & Rheinhessen

Vitt vin

5-10 år

Sydafrika

Stellenbosch

Rött vin

5-10 år

USA

Napa Valley (Kalifornien)

Rött vin

5-10 år

USA

Sonoma (Kalifornien)

Vitt vin

5-10 år

Källa: Systembolaget.se