Vintillverkning.se

Vinkylar

Hem > Vinkylar

Vinkylar

Vinkylar är bra lösningar för dig som vill ha ditt vin i perfekt temperatur inför måltider eller för att förvara ditt vin. Beroende på vilka förutsättningar som finns för dig och ditt hem finns det många olika vinkylar från olika tillverkare att välja på.

Olika vinkylar

Det finns flera olika typer av vinkylar som är anpassade för olika utrymmen och som därmed passar olika bra för olika användningsområden, såsom fristående kontra inbyggda vinkylar, med mera.

Fristående vinkyl

En fristående vinkyl är precis som det låter en kyl som inte är inbyggd i bänk, köksö, vägg eller liknande, utan som fungerar som en självständig liten box som går att placera var du vill där det finns ett eluttag i närheten. Du kan se flera olika modeller av en fristående vinkyl hos Vinlagring.se. Den enda egentliga nackdelen är att den, beroende på placering och inredning, kan kännas mindre integrerad i köket eller matsalsrummet som helhet.

Inbyggd vinkyl för köksö & bänk

En inbyggd vinkyl är en mycket smidig lösning som går ut på att en kyl är placerad i en bänk eller köksö eller under en bänkskiva. Detta gör att den verkligen känns som en del av köket, samtidigt som den har sin självklara plats där den aldrig känns i vägen och är mycket lättåtkomlig medan du förbereder inför en måltid. Se flera modeller och lösningar för en inbyggd vinkyl hos Vinlagring.se.

Integrerbar vinkyl

En integrerbar vinkyl är mycket lik en inbyggd vinkyl i att den också byggs in i skåp, bänkar och annat, men med skillnaden att den inte står på golvet – istället sitter den helt inne i en befintlig bänk eller skåp. Den stora fördelen med en integrerbar vinkyl är främst att kunna uppnå en estetisk enhetlighet i köket. Hitta en integrerbar vinkyl hos Vinlagring.se för en lösning som gör det möjligt att placera den i en bekväm kylskåpshöjd.

Tillverkare av vinkylar

Det finns många bra tillverkare av vinkylar att välja på, alla med något olika typer av modeller i sina utbud. Här kan du läsa om några av de större på marknaden. Samtliga av tillverkarna nedan av vinkylar finns även hos Vinlagring.se.

Vigneron

Vigneron är en tillverkare av exklusiva och lyxiga vinkylar i flera olika serier, med såväl fristående som inbyggbara och integrerbara i sitt sortiment, med en stor bredd på hur stor kapacitet som kylarna har – från små som smidigt får plats där du vill kunna komma åt vinflaskor till stora i samma höjd som ett vanligt kylskåp.

Deras produkter inkluderar även vinlagringsskåp, och går att få tag på genom deras distributör Vinlagring.se, som har showrooms i både Stockholm och Göteborg.

Vintec

Vintec är en tillverkare som är baserad i Australien och Singapore och är ett av de ledande märkena i Oceanien och Asien. Det grundades 1998, och är sedan 2016 är en del av det svenska Electrolux.

I sitt utbud har de en mindre mängd vinkylar – några vardera av typerna fristående och höga kylar, varav de flesta kan klara av att hantera flera olika zoner med olika temperaturer, vilket innebär att du i samma kyl kan ha många olika viner som gör sig bäst i olika temperatur.

Dometic

Dometic är en svensk tillverkare av kylar och utrustning till fritidsfordon som husvagnar och fritidsbåtar, som har funnits i olika former sedan 1923, och i sin nuvarande form sedan 2001. I deras sortiment av vinkylar finns tre serier – Classic, Design och Essential – som alla inkluderar tre modeller av vinkylskåp med olika stor kapacitet och i olika prisklasser, varav ett är fristående, ett är inbyggbart, och ett är ett större, stående skåp.

De tillverkar också tillbehör till sina kylar, däribland förvarings- och serveringshyllor.

Liebherr

Liebherr är en tillverkare som grundades 1949 i Tyskland, och som sedan dess har vuxit och blivit framträdande inom hushållsprodukter och vitvaror världen över. I deras sortiment av vinkylar finns det två kategorier av modeller: sådana som främst är ämnade för förvaring av vin, och sådana som främst är till för servering. De har ett fokus på fristående vinkylar, och har i sitt sortiment såväl mindre sådana som höga, stående skåp, i serierna GrandCru, Vinothek och Vinidor.

Temperatur på vin

Att servera vin vid rätt temperatur ger vinet rätt balans och vinets dofter, smaker, strävhet och friskhet kommer fram ordentligt. Det är vid rätt temperaturer som vinet smakar som det är tänkt – det kan innebära att du tar ut ett vitt vin ur kylen innan servering, eller att du lägger en flaska rött på kylning en liten stund. Alla viner mår bra av att förvaras i kylen en stund innan servering. Med en vinkyl kan du anpassa temperaturen för det vin som du förvarar. Och kom ihåg – ett vin ska hellre serveras för svalt än för varmt.

Temperatur rött vin

En optimal temperatur för rött vin brukar ligga någonstans mellan 16-18 grader. Undantaget är lätta röda viner vars syra framträder bäst om det serveras vid en temperatur på 14-16 grader.

Temperatur vitt vin

Ett vitt vin smakar i regel bäst vid temperaturer på 8-10 grader. Vissa lätta vita viner bör istället serveras vid 6 grader för att friskheten ska komma fram, medan smakerna i ett fylligare vitt vin får fullt utlopp vid upp mot 12 grader.

Temperatur rosévin

Den perfekta temperaturen för ett rosévin är 8-10 grader vid servering. Då framträder smakerna som bäst, och vinets syra känns frisk. Ett för varmt rosévin förlorar sin friskhet, medan ett för kallt förlorar i både doft och smak.

Temperatur mousserande vin

Tumregeln för ett mousserande vin är en temperatur på runt 6-10 grader. Champagne och andra dyra, finare mousserande viner har en optimal serveringstemperatur på runt 9-10 grader. Andra viner såsom cava, prosecco och cremant kan med fördel serveras kallare än så. Kom ihåg att ett mousserande vin inte smakar särskilt gott om det är för varmt.

Du kan läsa mer om rekommenderade serveringstemperaturer för vin hos Systembolaget.se.